Erős Vár FC

"Segítünk másokon, és ez nagyon felemelő!"

Egészségügyben dolgozó játékosaink járványról, sportról és a kettő kapcsolatáról

2020. december 27. - ErosVarFC

Lassan véget ér az év, ilyenkor talán egy évértékelő vagy másmilyen visszatekintés lenne helyénvaló, de a mindenki számára ismert körülmények miatt kevés, közvetlenül a csapatot érintő dolog történt, amiről megemlékezhetnénk (Regős Laca századossá válásán kívül). Mégis, ha van, amiről nem lehet eleget beszélni, az az egészségügyi dolgozók áldozatos, emberfeletti munkája. Ennek kapcsán szólaltattuk meg három játékosunkat, akik orvosként vagy orvostanhallgatóként szerepet vállaltak a járvány elleni védekezésben.

evfcblog1.jpg

Domokos Bence már a kezdetektől oszlopos tagja csapatunknak, jelenleg pedig amikor épp nem a két tizenhatos között ingázik Erős Vár-mezben, ötödéves orvostanhallgatóként a Semmelweis Egyetemen tanul. Ő maga már a vírushelyzet beköszönte előtt is dolgozott egy kórházban, az igencsak leterhelt orvostanhallgatók helyzetét pedig így foglalja össze: “Nagyon sok helyen kell segítenünk mostanság: teszteket veszünk, kórházakban dolgozunk, mindezt úgy, hogy az Egyetemen sem állt meg az élet. Ugyanakkor ebből szerintem erőt is lehet meríteni. Két hetekre rendelnek ki minket, ami rettentő fárasztó, de közben azt csináljuk, ami a hivatásunk alapja: segítünk másokon, és ez nagyon felemelő!”

Évfolyamtársa, szintén a középpályánk egyik motorja, Jassoy Benjamin a COVID-osztályon végzett segédápolói munkáját így írja le: “Fárasztó, főleg a hosszú műszakok. Érzelmileg megterhelő nagyon rossz állapotú, sokszor haldokló betegekkel foglalkozni, a védőfelszerelés miatt nehéz velük igazán személyes kapcsolatot kialakítani, esetleg vigasztalni őket. Nem győzöm csodálni és tisztelni az ápolókat, akikkel együtt dolgozhatok. Sokat beszélnek róluk, de még sokkal többet kéne. Remélem, hogy a jövőben jobban megbecsülik majd a munkájukat.” Technikás játékosunk sokunk örömére az utóbbi időben a pályán is megmutatta, nem kell őt félteni a hosszú műszakoktól, az őszi mérkőzéseken akár félig sérülten is rendre kilencven percet játszott. Arra, hogy mitől bírja ennyire jól az iramot, a következő szavaiban választ találhatunk: “Orvosként azt hiszem, hogy feladatunk lesz példát mutatni az életmódunkkal. A hiteles orvos sportol. Az a legszebb, ha még örömet is okoz. A foci pedig egyszerűen fantasztikus, edzés végén csak arra gondolok, hogy még egy órát annyira játszanék...”

A fáradhatatlan munkabírást a két éve orvosként dolgozó Bednárik Misitől is megszokhattuk a pályán és azon kívül is. A több maratont és félmaratont is maga mögött tudó doktor úr konkrét tippekkel is ellát bennünket, hogy miként tudjuk fitten tartani magunkat a bezártságban: a kerékpárral való munkába járás és a 100 Ft-os Mol Bubi-bérlet mellett a budai hegyek biciklivel való felfedezését is szeretettel tudja ajánlani. A futással kapcsolatban pedig már-már profival van dolgunk, elsősorban ebből a szempontból is a természetet preferálja. “A futás nagy kedvencem. Leginkább az erdőben szeretek futni, a városi futást kevésbé csípem. A változatos domborzat próbatétel elé állítja az embert, a léleknek is megnyugvást ad. A futás monotonitása és az erdő nyugalma nagy segítséget ad nehéz dolgok átgondolásához.” Csupaszív játokosunk egy Covid pozitív betegek számára elkülönített intenzív osztályon dolgozik, így nem meglepő, hogy a közelmúlban a víruson is átesett. Sajnos pontosan tudjuk, mennyire óvatosan kell ilyenkor újrakezdeni a sportot – Bakonyi Petinek a betegség után hat hetet kellett várnia, míg sportorvosi engedélyt kapott. Misi az újrakezdés időszakára kiadós sétákat, a vállalkozóbb kedvűeknek a túrázást javasolja. “Remek alkalmazás a Természetjáró applikáció, ahol jó útvonalakat lehet találni, illetve kéktúra egyes szakaszai is tökéletesek az aktív kikapcsolódásra.”

A kikapcsolódást a csapat tagjai egyébként nem csak az egyéni edzésekkel gyakorolják. A vezetőségben is már második éve szerepet vállaló Domi erről is szót ejtett: “Az elmúlt hetekben rendszeresen beszélünk a csapattal az online térben, kvízeket csinálunk egymásnak, és lelkesítjük a másikat, hogy eddzen otthon. Nagyon sokat segíthet, ha kommunikálunk barátainkkal, ismerőseinkkel, és ezáltal erőt adunk egymásnak.”

Hogy mi várható januártól a futball terén, ugyanannyira bizonytalan, mint minden, amit 2021-re tervezni lehet. Domi az eddigi hivatalos döntésekről, és a jövőről is megosztott velünk néhány dolgot: “Az MLSZ novemberi döntése alapján a csapatok maguk dönthették el, hogy folytatják-e a bajnokságot, vagy inkább tavaszra halasztják a meccseiket. Számunkra nem volt kérdés, hogy az egészség elsődlegességét szem előtt tartva egyelőre szüneteltetjük az edzéseket. Persze nagyon örülnék, ha lassacskán lecsengene ez a járvány, de kevés reményt fűzök hozzá, hogy tavaszra minden visszatér a rendes kerékvágásba. Egyelőre azt várom a legjobban, hogy január 12-én újra focipályán lehessek, és ott találkozhassak a többiekkel.”

A csapat tagjai tehát reménység szerint bő két hét múlva újra összegyűlhetnek a Siketek pályán, hogy együtt eddzenek. Az újév első megmérettetésére az elhalasztott mérkőzések miatt várhatóan már február 6-án sor kerül. Természtesen a fejleményekről a lehető leghamarabb tájékoztatást adunk, addig is szeretnénk minden kedves szurkolónknak jó egészséget kívánni!

#KellEgyCsapat

A bejegyzés trackback címe:

https://erosvarfc.blog.hu/api/trackback/id/tr9816358970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása